Winst uit onderneming

Heb jij een eenmanszaak of vennootschap onder firma? Dan ben je verbonden aan het berekenen van een winst uit onderneming die vervolgens in het betreffende jaar wordt belast. Dit is natuurlijk nooit leuk omdat bij een winst onderneming geen loonheffing is verrekend waardoor je over een groot bedrag belasting zult betalen. Om deze reden is het goed om hier aandacht aan te besteden. Maar waar moet je aan denken om minder belasting te betalen? Hieronder zullen we het kort hebben over een aantal van deze opties zodat je zeker weet dat je nooit teveel betaald en dat is natuurlijk wel zo fijn, want teveel belasting betalen is nooit leuk.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Heb jij meer dan 1225 uur per jaar gewerkt aan jouw onderneming? Dan kun je gebruik maken van een zelfstandigenaftrek. Deze zelfstandigenaftrek bedraagt ongeveer 7000 euro dat van je belastbaar bedrag van de winst afgaat en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Het is immers wel goed om te benoemen dat de overheid momenteel de zelfstandigenaftrek aan het afbouwen is waardoor het steeds minder wordt om aanspraak op te maken. Daarnaast is het ook mogelijk om een startersaftrek te krijgen. De startersaftrek ligt iets meer dan 2000 euro. Heb jij een onderneming die nog 3 jaar jong is? Dan kun je aanspraak op deze startersaftrek. Mocht je een onderneming hebben die langer dan deze periode actief is, bijvoorbeeld 3 jaar, dan kun je hier geen aanspraak meer op doen. Hierbij is het wel goed om te benoemen dat je een registratie van je uren bij moet houden voor een eventuele controle.

MKB Vrijstelling

Daarnaast is het ook mogelijk om aan de MKB-vrijstelling te voldoen. Hierbij is het opnieuw noodzakelijk dat je minimaal aan het aantal uren voldoet om hiervoor in aanmerking te komen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je hier geen aanspraak op maken en dat is natuurlijk erg zonde. Door het toepassen van deze vrijstelling krijg je 14% korting op jouw winst en dat is natuurlijk fijn. Mocht jij dus 100.000 euro moeten betalen dan kan je door het toepassen van deze vrijstelling 14.000 euro besparen en dat is natuurlijk wel zo fijn, want teveel belasting betalen is nooit fijn. Mocht je additionele informatie willen omtrent dit onderwerp, dan is het zeker aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden voor het toepassen van deze regeling. Hierbij kan een fiscalist je als geen ander helpen.